בחג החנוכה מדליקים נרות עם משפחה וחברים, משחקים בסביבון עם הילדים, מטיילים ברגל בחיק הטבע ונהנים מפריחות החורף.
וכמובן סופגניות! הן נמצאות בכל מקום כסמל לחג. הן רכות, ריחניות וטעימות ובעיקר קשה לסרב להן.
כיום, יש מבחר של סופגניות בגדלים שונים ומסוגים שונים, סופגניות עתירות פחמימה ודלות בפחמימה, סופגניות מטוגנות או אפויות, תערובות להכנת סופגניות דלות פחמימות ומתכונים לסופגניות קטוגניות .
אפשר לאכול סופגנייה קטנה או לחלוק סופגנייה רגילה. או לבחור לאכול סופגניה דלה או דלה מאוד בפחמימה.
אפשר להכין סופגניות אפויות במקום מטוגנות ואז תחסך חלק מהעלייה המאוחרת ברמות הסוכר.
אבל אם בחרתם לאכול סופגנייה מקמח לבן ומטוגנת בשמן עמוק, תוכלו למצוא כאן את המידע שיכול לסייע בשמירה על הטווח הרצוי .
הסופגנייה גורמת לעליה ברמת הסוכר בדם כשעה-שעתיים לאחר אכילתה, עלייה זו עלולה להמשך כמה שעות. הסיבה לכך היא העובדה שהסופגנייה ספוגה בשמן (בכמות שלא ידועה לנו) והשמן מאט את קצב ספיגת הפחמימה. אגב, סופגניות קטנות יותר מכילות פחות פחמימות אך סופגות יותר שמן בזמן הטיגון.
קשה לחזות מראש את מינון האינסולין הנדרש כדי להישאר בטווח הירוק לאחר אכילת סופגנייה מטוגנת. ללא ספק, מדובר באתגר… אבל ניתן להיעזר בכמה כללים בסיסיים שיסייעו לשמור על רמות סוכר בטווח הרצוי TIR (70-180) וכך גם להנות יותר מהאכילה.
הכללים הללו מבוססים על תכנון מראש, מוכנות לעקוב לאורך זמן אחר רמות הסוכר בסנסור ופעולה באופן יזום במידת הצורך.
הכללים הללו מתאימים לסוגי הטיפול השונים:
- זריקות
- משאבה משולבת סנסור (שמאפשרת מתן בולוס משולב)
- מערכות היברידיות
- מערכות לופ DIY
אז מה עושים?
- בודקים את רמת הסוכר לפני האכילה.
- מקפידים לתת את הבולוס כ- 20 דקות לפני האכילה.
- עוקבים אחר רמות הסוכר בסנסור בזמן אכילת הסופגנייה ובמשך כ- 3 שעות אחריה לפחות.
- למטופלים בזריקות, יש להצטייד בעט של אינסולין מהיר לתיקון ערכי הסוכר, ולדעת מהו פקטור התיקון שלך.
- להתחיל לאכול את הסופגנייה, בערכי מוצא תקינים וכשיש סימן שהאינסולין שהוזרק עבור הסופגנייה מתחיל לפעול – כלומר כשהסנסור מתחיל להראות ירידה ברמת הסוכר.
- להתכונן לכך שתתכן ירידה ברמת הסוכר בזמן אכילת הסופגנייה.
- להיות פרואקטיבי – לתקן את רמות הסוכר הגבוהות המאוחרות כבר כשהחץ בסנסור מורה על אלכסון כלפי מעלה, עוד לפני שמגיעים להיפרגליקמיה.
- אם החץ ממשיך להורות על עליה -ניתן לחזק את אפקט תיקון רמות הסוכר שניתן ע״י האינסולין גם ע"י הליכה מהירה של כמה דקות מסביב לבית או עליה של כמה קומות במדרגות.
- ואם כעבור כשעתיים החיצים מורים על ירידה מהירה ברמת הסוכר לכיוון ההיפוגליקמיה, יש לשתות שתיה ממותקת בסוכר, כמובן שבמידה (חצי כוס מיץ/3-4 טבליות גלוקוז) ולאחר כ- 10-15 דקות לחזור ולבדוק את הרמות ולחזור על הפעולה במידת הצורך.
אז אם בחרתם בסופגנייה, שמרו על הכללים ואכלו בהנאה!
ולביבות?
את לביבות תפוחי אדמה המסורתיות נתן להחליף בלביבות דלות בפחמימה , לביבות גבינה או לביבות מירקות דלים בפחמימות ובעלי ערך תזונתי גבוה (עשירים בויטמינים, מינרלים וסיבים), כמו: כרובית, קישואים, כרוב או תרד – חשוב לסחוט את הירקות היטב היטב לפני הכנסתם לבלילה ולטגן במעט שמן או לאפות בתנור.
לכניסה לקישור למתכון ללביבות זוקיני 2 גרם פחמימה ללביבה.
חג שמח ומלא באור!
ספירת פחמימות למאכלים המסורתיים :
המוצר | היצרן | גרם פחמימה |
לביבת תפוח אדמה | הכנה ביתית | 10 |
סופגנייה ללא מילוי | ספירוגאר | 9 |
סופגנייה עם מילוי | ספירוגאר | 10 |
סופגנייה אפויה | טאוברד- תערובת להכנה ביתית | 8.5 |
*סופגנייה ביתית אפויה | לפי מתכון של אודי ברקן בקישור המצורף | 21 |
סופגנייה קלאסית גדולה | שופרסל | 50 |
סופגנייה קלאסית עם ריבה | רולדין | 45 |
סופגנייה (מקמח לבן מטוגנת ) | כמחצית ממשקל הסופגנייה | |
מטבע שוקולד | כרמית | 4 |
**סופגניה קטוגנית | לפי מתכון בקישור המצורף |
.*קישור למתכון של אודי ברקן , דיאטן קליני ושף שמתאים להכנת 30 סופגניות 21 גר'
**קישור למתכון לסופגניה קטוגנית .
דר ברוריה שר יועצת התזונה ומנגישת מחקרים האגודה לסוכרת סוג 1