משלוח מנות הוא אחת המצוות הנהוגות בחג הפורים. לפי המצווה על כל אחד מאיתנו לשלוח לחברו לפחות שתי מנות מזון מוכנות לאכילה. אלא שברבות השנים התחלף המזון בשפע של ממתקים וחטיפים. בכתבה שלפניכם מציעהד"ר ברוריה שר, דיאטנית האגודה לסוכרת נעורים (סוכרת מסוג 1), כיצד להרכיב את משלוח המנות כך שיהיה מקורי ומיוחד וגם ישדרג את בריאותנו.
ברוח המצווה – המטרה במשלוח מנות היא להרבות אחווה ורֵעות בעם ישראל ולספק מזון לעניים כדי שיוכלו לערוך את סעודת פורים.
ברוח התזונה הנבונה – כדאי לשלוח מזונות ברוח התזונה הים תיכונית שלה יתרונות בריאותיים, כולל חיזוק מערכת החיסון שכל כך חשובה בימי הקורונה. אחד מעקרונות אורח החיים הים תיכוני הוא דגש על שייכות לקהילה שתורמת לבריאות טובה ולאריכות ימים.
אז מה מומלץ לפי התזונה הים תיכונית ?
מזון בהכנה ביתית המבוסס על ירקות ופירות העונה ,דגנים מלאים, קיטניות ,שמן זית, אגוזים ועשבי תיבול טריים. לכל משלוח מנות מומלץ לצרף אוזני המן או עוגיות מאפה בית . את המשלוח כדאי להכין ולקשט עם הילדים ולהוסיף מתנה היתולית סמלית .
הנה כמה הצעות להכנת מזון ביתי למשלוחי המנות שמומלץ לצרף אליהם את המתכון:
- גרנולה בהכנה ביתית ( משיבולת שועל אגוזים, גרעינים וסילן ).
- עוגה מקמח שקדים דלת פחמימה.
- לחם או לחמניות איכותיים מקמחים מלאים כמו כוסמין או חיטה בתוספת גרעינים .
- ממרח פסטו עשוי עם שמן זית ואגוזי מלך .
- קרקרים מדגנים מלאים וגרעינים .
- צנצנת חמוצים בכבישה ביתית.
- אזני המן עוגה או עוגיות מאפה בית .
הצעות להרכבת משלוח מנות בריא המבוסס על מוצרים קנויים
- פיצוחים טריים : אגוזי מלך, שקדים , בוטנים וגרעינים .
- שקיות קינואה במגוון צבעים יחד עם מתכון ותוספות להכנתה כמו חמוציות ופטרוזיליה .
- מגוון של קטניות (כדוגמת עדשים) בשלל צבעים ובצירוף מתכון משפחתי אהוב.
- פירות העונה עתירים בויטמין C – פירות הדר ותותים .
- מארזי ירקות בייבי צבעונים ואבוקדו ומתכון להכנת מטבל גוואקמולי .
- בקבוק שמן זית איכותי .
- מבחר גבינות .
- טחינה מלאה אהובה או ממרח שקדים .
- יין אדום
- אדנית עם מגוון עשבי תיבול – שיעשירו את הארוחות בטעם ובנוגדי חימצון .
- תה ירוק – להכנת משקה חמים ועשיר בנוגדי חמצון לבריאות הגוף והנפש.
- זר פרחים או עציץ פרחים
- חטיפים הנושאים מדבקה ירוקה כמו ביגלה מחיטה מלאה.
- ותוספת של חוויה מקורית לחברים שאינם בקיאים בבישול בריא כמו אוסף מתכונים.
ומה עושים עם כל הממתקים שהצטברו בבית במשך החג ?
חג פורים הוא הזדמנות ללמוד ולתרגל התנהלות מול שפע. שקפו לילדים ולכל בני המשפחה שבמשך החג הצטברו הרבה ממתקים וחטיפים בבית , הרבה יותר מהשיגרה וכשיש הרבה ממתקים כולם אוכלים הרבה יותר מדי .
לכן כדאי :
- לקים חשיבה משפחתית משותפת על צריכת כמות הממתקים השבועית או היומית .
- להעביר חלק מהממתקים הלאה – גם זה ברוח המסורת .
- מומלץ להימנע מאכילת הממתקים עתירי צבעי מאכל שאינם טבעיים.
לאור העובדה שבחג צריכת הממתקים בדרך כלל עולה על הצריכה השגרתית ניתן
להגיש ארוחה ללא פחמימות שמורכבת משילוב של חלבון ( עוף ,דג ביצה וגבינות) ירקות ושמן זית , טחינה או אבוקדו.
פורים שמח !
כשיש הרבה ממתקים בבית קשה לכולנו להתמודד עם השפע הזה . זכרו כי צמצום
כמויות הסוכר ישמור על כולנו בריאים .
——————————————————————————————-
הצעות למשלוח מנות בריא לילדים
הכנת משלוח מנות היא הזדמנות לתרגל נתינה עם הילדים, נתינה מקורית וייחודית . יש דרכים רבות לנתינה מעבר לנתינת ממתקים . בזמן הכנת משלוחי המנות הדגישו את הנתינה, החגיגה והשמחה , חשבו על האיכות ולא על הכמות וארזו את המשלוח בניר מיוחד מעוטר, מדבקות וסרטים צבעוניים:
ארזו אוזני המן איכותיום או עוגיות ( רצוי ביתיות שאפיתם ביחד עם הילדים במילוי פרג, חלבה, תמרים ואגוזים ) ומשחק קטן ומשמח . אם בחרתם בתוספת של ממתקים וחטיפים בחרו את האיכותיים יותר וכאלו שמכילים צבעי מאכל טבעיים כגון :
חלבה
מרציפן 50% שקדים
פירות יבשים מקומיים .
חטיפי פצפוצי אורז ושוקולד מריר
אריזה אישית של חטיף תפוחי עץ אפוי.
_______________________________________________________________