תחליפי סוכר

מדריכים | תחליפי סוכר

מאת: רעיה ויינשטיין ועומרי שובל, דיאטנים קליניים, מרפאת סוכרת, שירותי בריאות כללית, מרכז רפואי :לין חיפה .

כמו כל ההמצאות הגדולות, גם הממתיק המלאכותי הראשון התגלה במקרה. השנה הייתה 1879, ואיירה רמסן, כימאי אמריקאי, התיישב לאכול לאחר שחקר תרכובת מלחים כלשהי במעבדה שבה עבד. רמסן שכח לשטוף את ידיו לפני הארוחה, וכשהחל לאכול גילה שמזונו מתוק מאוד. החומר שהמתיק אותו היה הסכרין. מתיקות בניגוד לשאר הטעמים לא רק שהיא תכונה מולדת, אלא תכונה הקיימת עוד בהיותנו עוברים.

כיום ההנחיות לסוכרתי החדש הם להמעיט בסוכרים פשוטים ובשתייה מתוקה, על מנת להימנע מעליה מהירה בסוכר. כדי לא לוותר על המתוק, ניתן להשתמש בתחליפי סוכר. כיום ניתן למצוא בחנויות תחליפים רבים. ישנו חוסר בהירות בהמלצות לשימוש במוצרים אלה. בנוסף להיותם יקרים יחסית למוצרים המכילים סוכר, אין הסכמה לגבי בטיחותם. באם ניתן לאוכלם ללא הגבלה, האם צריך להכלילם בספירת הפחמימות, האם משמינים מהם?

ישנם מספר סוגי ממתיקים שונים. הנבדלים בכך שלחלקם ערך קלורי מופחת, וחלקם ללא כל ערך קלורי:

"סוכרים אלכוהוליים – הפוליאולים"

סוכרים אלכוהולים הם הצורות הכימיות האלכוהוליות של הסוכרים. הצורה האלכוהולית של הגלוקוז היא הסורביטול, של הגלקטוז היא הגלקטיקול, של הלקטוז היא הלקטיקול, וכן הלאה. מבחינת המתיקות הם נבדלים זה מזה, בין מחצית המתיקות של הסוכר ועד למתיקות שווה לו. הפוליאולים נספגים לאט מהמעי אל הדם, ועוברים מטבוליזם בכבד. היות שאינם נספגים במלואם מהמעי, אכילתם בכמויות גדולות גורמת להצטברותם במעיים ולשלשולים. לרוב הפוליאולים משמשים להמתקת ממתקים וסירופים "ללא סוכר". מבחינה קלורית, יש להם פחות ממחצית הקלוריות של הסוכר, והם גם אינם גורמים לעששת השיניים כמו הסוכר הרגיל. חשוב לכלול את הפוליאולים בספירת פחמימות. כמו כן למרות ערכם הקלורי המופחת, עדיין יש בהן קלוריות. לדוגמא, שוקולד רגיל מכיל כ-533 קלוריות ו- 62 גרם פחמימות לחפיסה של 100 גרם לעומת שוקולד ללא סוכר המכיל  461 ו- 45 גרם פחמימות.

ממתיקים טבעיים

סטביוזיד (Stevioside)

חומר ממתיק טבעי המצוי בעלי השיח סטיביה רבואידנה. אינו עובר מטבוליזם ואינו מתפרק בחום או בחומצה, ויכול לכן לשמש גם באפיה ובבישול. ניתן להשיגו בעיקר בחנויות טבע. אינו בעל ערך קלורי ואינו משפיע לרעה על רמות הסוכר בדם. בנוסף למתיקותו, הוא מוסיף טעם.

"ממתיקים שאינם בעלי ערך תזונתי"

ישנם חמישה ממתיקים המאושרים כתוספי מזון בטוחים לשימוש על כל אוכלוסיות הציבור, חלק מחוסר הבהירות לגבי השימוש בממתיקים אלו נובע מההיסטוריה שלהם. לדוגמה:

הסכרין (בסוכרזית), הינו הממתיק המלאכותי הראשון שנתגלה בשנת 1879. במחקרים שנערכו בשנות ה- 70 בעכברים, נמצא כמסרטן, והשימוש בו הוחרם. לאחר בדיקות מעמיקות יותר נמצא שהמחקרים בוצעו על זן רגיש במיוחד של עכברים. יותר מ- 30 מחקרים על בני אדם הצביעו כי השימוש הוא בטוח ואינו מסכן בני אדם. ארגון הבריאות העולמי פרסם המלצה לצריכה מוגבלת של עד 2.5 מ"ג / ק"ג משקל גוף. חובה לציין על המוצר את כמות הסכרין ביחס למנה במוצר. כלומר, אדם במשקל 70 קילו יכול לצרוך 175 מיליגרם ביממה, כמות השווה ל- 80 טבליות סכרין או 48 שקיקי סכרין ביממה.

האספרטאם, נמצא ברוב המשקאות הדיאטטיים, במעדני חלב דיאטטיים, בריבות וגם כממתיק לקפה ותה. בגלל חוסר יציבותו בחום הוא אינו משמש לשימורים או לעוגות בחשיפה לחום חזק, מתפרק ומאבד את מתיקותו, ולכן לא ניתן לבישול ואפיה.

אצסולפם K,  נמצא במסטיקים, בסוכריות, בפודינגים, בסירופים, במוצרי יוגורט דיאטטיים ובמשקאות דיאטטיים.

ציקלמאט, נמצא במיני מאפה, בשימורי פירות, בריבות, בממתקים, ברטבים ובמשקאות קלים.

סוכרלוז, נמצא במוצרי מאפה, במסטיקים, בריבות, בפודינגים למיניהם, וגם כממתיק למשקאות דיאטטיים.  זהו הממתיק ה"חדשני" ביותר שאושר לשימוש ע"י ה – FDA בשנת 1998. הממתיק מופק ומיוצר למעשה מסוכרוז, אינו עובר פירוק מטבולי בגוף ומשולל כל ערך קלורי.

לסיכום בסיכום של נייר עמדה של האיגוד הדיאטטי האמריקאי נכתב: "צרכנים יכולים ליהנות באופן בטוח במגוון של ממתיקים עם או בלי ערך תזונתי, כאשר צורכים דיאטה העומדת בעקרונות והנחיות מתאימים וכמו כן לשמור על הבריאות האישית של הצרכן."

מנגד, יש לציין שלצד פרסום זה, ישנם מתנגדים רבים הטוענים, שהמלצות אלו מושפעות מתעשיות המזון, המרוויחות כסף רב. הם טוענים שיש מעט מחקרים יחסית להיקף השוק הענק, ובנוסף, מחקרים רבים מומנו על ידי תעשיות המזון. הם טוענים, שיש מחקרים המראים על סיכונים רבים עקב השימוש בממתיקים אלו, ולכן יש לקחת אותם בעירבון מוגבל.

ניתן להשתמש בתחליפי הסוכר בלא חשש, אך מכיוון שיש עדויות ודעות סותרות, רצוי להגביל את כמותם. בלי להתייחס למידת בטיחותם, הרי שרובם מכילים פחמימות וקלוריות. חשוב מכך, יש לזכור, שרוב המוצרים הדיאטטיים אינם מהווים תחליף לאוכל האמיתי.

לקריאה נוספת

"לא על הלחם לבדו" ספירת פחמימות מתקדמת, תוך התייחסות לחלבון ושומן בסוכרתיים המטופלים במשאבות אינסולין

דנה פת – קורין, דיאטנית קלינית, מכון סוכרת – מכבי השלום ובעלת קליניקה פרטית" המטרה העיקרית בסוכרת מסוג 1 הינה השגת שליטה באיזון רמות הסוכר בדם, על מנת...
קראו עוד

ספירת פחמימות מתקדמת: הכללת ספירת שומן וחלבון בהתאמת מינון האינסולין לארוחות

"שיטת ספירת הפחמימות המתקדמת" מאת דר ברוריה שר - דיאטנית האגודה לסוכרת נעורים " הכתבה מוקדשת בהערכה רבה למטופלי היקרים מדי שנה בחודש ינואר מפרסמת האגו...
קראו עוד

דפוסי תזונה לסוכרת מסוג 1

כל מה רציתם לדעת על תזונה עם סוכרת  דר: ברוריה שר - דיאטנית האגודה לסוכרת נעורים " בכל שנה בחודש ינואר יוצאת האגודה האמריקאית לסוכרת (ADA) עם המלצות ל...
קראו עוד

שימוש באינסולין

טיפ ראשון אין להקפיא ואין להצמיד לתא ההקפאה או לאריזת הקפאה. יש לשמור את העטים בתוך הקופסה כדי להגן מאור. לאחר השימוש הראשון/הוצאה מקירור: אין לאחסן א...
קראו עוד

עייף מהסוכרת?

"מספר טיפים להמשך הדרך" מאמר מתורגם מהאתר WebMD, נכתב ע"י דיוויד סטין מרטין, תורגם ע"י אסף וקסלר רשימת המטלות היומית של סוכרתי בלתי נגמרת. מדידות, זר...
קראו עוד

היפוגליקמיה – זיהוי וטיפול

היפוגליקמיה (היפו) מוגדרת כרמת סוכר מתחת ל-70 מג/דצל עם או ללא תסמינים. ערכים שכאלו יכולים לגרום להרגשה רעה ועלולים להיות מסוכנים אם אין מטפלים בהם - ...
קראו עוד

תמיכה רגשית

האגודה לסוכרת סוג 1 מלווה את המאובחנים עם סוכרת סוג 1 ובני משפחותיהם מיום האבחון ולאורך מעגל החיים, בכל הגילאים. לפנייה בווצאפ - 051-5829575 לפנייה במ...
קראו עוד

סוכרת מסוג 1 – מתחילים…

סוכרת היא קבוצה של מחלות שמאופיינות ברמות סוכר (גלוקוז) גבוהות בדם ובשתן. סוכרת סוג 1 סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית שנגרמת כתוצאה מהרס תאי בטא שבל...
קראו עוד

מסלולי ביטוח לסוכרתיים סוכנות לביטוח "אופציה"

קראו עוד

הנחיות לפעילות גופנית לילדים

לפעילות גופנית נודעת חשיבות רבה בקרב ילדים סוכרתיים מסוג 1. מזה זמן רב ידוע שטיפול משולב הכולל מתן אינסולין, תזונה נכונה ופעילות גופנית, הוא היעיל ביו...
קראו עוד

שירות צבאי ולאומי

שירות צבאי ולאומי לסרטון הסברה קצר המפרט על תהליך ההתנדבות לצה"ל עבור סוכרתיים מסוג 1 לקראת גיל 16 ישלח אליכם צו ראשון לגיוס לצבא וזימון למבחני מיון ר...
קראו עוד

מדריך לבקשת תרופות שלא בסל

מדינת ישראל הינה אחת המדינות המתקדמות ביותר מבחינת הנגשת טיפולים וטכנולוגיות לאלו הזקוקים להם. בסל התרופות של מדינת ישראל כלולים רובם המוחלט של הטיפול...
קראו עוד

חוברות זכויות

"חוברות זכויות " "ריכזנו עבורכם בחוברות ייעודיות את הזכויות השונות לילדים ומבוגרים הסובלים מסוכרת סוג 1, במסגרות השונות." חוברת זכויות ילדים-עברית חוב...
קראו עוד

זכויות ילדים עד גיל 18 והוריהם

כיצד מגישים תביעה להכרה בנכות רפואית כללית ולזכאות לקצבת נכות? ממלאים טפסי תביעה להכרה בנכות. ניתן להוריד את הטפסים מאתר האינטרנט של הביטוח הלאומי או ...
קראו עוד

התנדבות לצה"ל

כיום, המאובחנים עם סוכרת מסוג 1 זכאים לפטור משירות צבאי, אך יכולים להתנדב לצבא או לשירות לאומי.  תהליך ההתנדבות לצבא את תהליך ההתנדבות לצבא ניתן להתחי...
קראו עוד

שירות לאומי

שירות לאומי - אזרחי   השירות הלאומי – אזרחי פתוח לכל אזרח או תושב קבע בישראל, שקיבל פטור מהצבא או שלא נקרא לשרת בצבא, לרבות בני ובנות החברה הערבית. הש...
קראו עוד

צו ראשון

"הנחיות לקראת צו ראשון " עם קבלת אשון לביתכם, מומלץ למלא את השאלון המצורף לו ולשלוח אותו למיט"ב, יחד עם המסמכים הרפואיים המעידים על הסוכרת. באופן זה,...
קראו עוד

מערכת החינוך

"השתלבות ילדים.ות המאובחנים.ות עם סוכרת סוג 1  במערכת החינוך " - יכולים להשתלב בכל הפעילויות הסדירות בגני הילדים ובבתי הספר, כולל טיולים, סיורים וכד:ו...
קראו עוד

אקדמיה

במהלך 2016 הובלנו תהליך מול הביטוח הלאומי, כיום כל סוכרתי שהוכר כבעל 40% נכות רפואית כללית יכול להגיש בקשה לשיקום מקצועי, המאפשר מימון לימודים מקצועיי...
קראו עוד

ערב ההתרמה השנתי

ערב ההתרמה 2018 אירוע ההתרמה השנתי של האגודה התקיים בתאריך 8.7.2018.  באירוע נכחו קרוב ל-1000 איש, ביניהם בכירים מהחברות המובילות במשק. הערב נפתח בקבל...
קראו עוד
×

יש לך בית! האגודה לסוכרת סוג 1 בישראל

ברוכים.ות הבאים.ות - אנחנו כאן לסייע לכם.ן להתמודד בהצלחה עם סוכרת סוג 1

לתרומה לחצו כאן
×

הכניסה מעל גיל 16

מתחת לגיל 16מעל גיל 16
דילוג לתוכן