לכל משפחה בישראל המסורות והמנהגים היחודיים לה הקשורים באופן קריאת ההגדה והרכב הארוחות. לפניכם המלצות שיסייעו בתכנון ארוחות הסדר והחג, בשמירה על הבריאות ועל ערכי סוכר בטווח הירוק.
הצעד הראשון להכנת הארוחות מתחיל בתכנון והיערכות מראש.
- מומלץ להכין רשימת סל קניות ים תיכוני:
מגוון ירקות טריים וקפואים, מבחר עשבי תיבול, שמן זית, אבוקדו, אגוזים, גרעינים, קוקוס, עופות, דגים, טונה, ביצים, גבינות, יוגורט לבן. פירות העונה ופירות יער קפואים, שוקולד מריר מעל 70%, קמח שקדים, יין אדום יבש.
מומלץ :
- לבשל את הארוחות בבית .
- לבחור מתכוני חג ללא תוספת סוכר.
- לשדרג את מתכוני החג המשפחתיים למתכונים בריאים יותר (ע"י הפחתת כמויות המלח, הסוכר ושימוש בשמנים מהצומח).
- לבחור תפריטי ארוחות שמכילים מגוון רחב של מנות דלות בפחמימה כמו עופות ודגים צלויים או אפויים, תבשילי ירקות וסלטי ירקות ללא הוספת סוכר לרטבים. ולקינוח מאפי קמח שקדים או פרי.
- בהכנת מאפים וקינוחים מתוקים: מומלץ להמיר את הקמח (או חלק ממנו) בקמח שקדים, להפחית את הסוכר שבמתכון או להשתמש בתחליפיו כמו: אריטריטול, סוויטאנגו, סוכרלוז. נוזלי.
ספירת פחמימות
המזון | גרם פחמימה |
1 *מצה ( לפי היצרן) | 25-30 |
1 *מצה קלה | 22 |
מצה בריי = 1 מצה מטוגנת + ביצה | 25-30 |
לחמניה עגולה מקמח מצה | כ-30 גרם |
גפילטא פיש קציצה בינונית | 8 |
מצה שמורה – תלוי בגודל | 45 לפחות |
1 כף גדושה חרוסת | 15 |
2 קניידלך בינוניים | 15 |
2 כפות קמח מצה | 15 |
1 כוס חלב | 10 |
תפוח אדמה בינוני | 15 |
תירוש – 100 מלל | 15 |
פריכית אורז גדולה | 7 |
2 כפות גדושות אורז מבושל | 15 |
2 כפות גדושות גרעיני תירס קפוא או "ללא תוספת סוכר " | 15 |
2 כפות גדושות אפונה ירוקה | 15 |
כוס פול ירוק מבושל | 15 |
עוגיות – לפי הסימון התזונתי | |
מיץ ענבים – "רוב כוס "** בנספח לשומרי הלכה | 4 |
יין יבש – "רוב כוס" **בנספח לשומרי הלכה | 0.3/ 0.6 |
*כמות הפחמימה במצות עשויה להשתנות מיצרן ליצרן. יש לקרוא את טבלת הערך התזונתי. להערכת כמות הפחמימה במצה יש לשקול את המצה ולחלק את המשקל ב-1.3. התוצאה תיתן את גרם הפחמימות במצה.
דוגמא: משקל המצה 33 גרם. 33 חלקי 1.3 = 25 גרם פחמימה במצה.
הערכות לקראת הסדר וארוחת החג
כדאי לאכול ארוחה בריאה ומאוזנת בצהרי היום כדי לא להגיע רעבים מאוד לסדר.
מומלץ להגיע בערכי סוכר תקינים לארוחה ע"י מעקב אחר רמת הסוכר בדם בשעות שלפני הארוחה ולהוסיף בולוס תיקון בכדי להגיע לארוחת החג בערך הקרוב ל-100 מ"ג/ד"ל.
בזמן ארוחות החג
לבוחרים שלא להגביל פחמימות בחג להלן גם המלצות לניהול מיטבי של ערכי הסוכר.
- מומלץ לתת בולוס לפני אכילת כל מנה המכילה פחמימה ולא לדחות את מתן הבולוס לסוף הערב(למשתמשים בזריקות ובכל סוגי המשאבות ).
- ניתן לתת בולוס משולב במשאבות, (כולל בטנדם) – למנות העיקריות, המורכבות מפחמימה חלבון ושומן.
- מומלץ להקפיד שלפחות מחצית מהצלחת תהיה ירקות.
- מומלץ להרבות בשתיית מים או סודה.
- מומלץ לבחור מזון שאינו מטוגן.
- לכרפס בצלחת הסדר – כדאי לבחור בסלרי במקום תפוח אדמה.
- והכי חשוב , הקשיבו לגוף – סיימו את הארוחה כאשר תרגישו שבעים גם אם הסעודה נמשכת.
מצוות שתיית 4 כוסות יין בליל הסדר
- מומלץ לשתות אלכוהול בכמות מתונה.
- זכרו כי שתיה מופרזת של אלכוהול עלולה לגרום לטשטוש זיהוי סימני ההיפוגליקמיה ולהיפוגליקמיה מאוחרת .
- יין מעלה את רמת הסוכר עם שתייתו אבל עשוי לגרום להיפוגליקמיה
במשך שנת הלילה שכן אלכוהול מעכב את שחרור הסוכר ממאגרי הכבד. למרות ההשלכות על רמות הסוכר יין אינו נחשב בספירת פחמימות ואין לתת לו כיסוי באינסולין.
- מיץ ענבים או תירוש הינם פחמימה ויש להחשיבם בספירת פחמימות.
- כדאי להעדיף יין אדום יבש – שמכיל פחות פחמימות וגם נוגדי חימצון.
- על נשים הרות להימנע משתיית אלכוהול (נתן לשתות "רוב כוס" של מיץ ענבים, ראו הסבר בנספח).
בשתיית יין וכדי למנוע היפוגליקמיה לילית מומלץ :
- לשתות יין יחד עם הארוחה.
- לשתות את מינימום היין הנדרש לפי המצווה – "רוב כוס" ראו הסבר בנספח .
- לעקוב אחר רמות הסוכר לאחר הארוחה.
מה עוד יכול לסייע?
אם סיימתם לאכול אבל הסעודה נמשכת קומו מן השולחן פנו את הצלחת, סייעו בפינוי השולחן והדחת הכלים, זו גם ההזדמנות לשוחח עם קרוב משפחה שלא פגשתם זמן רב ולשחק עם הילדים.
בארוחה עתירת חלבון ושומן מומלץ למטופלי משאבות לתת תוספת של אינסולין בצורת בולוס מושהה למשך כ-2-4 שעות. כל 200 גרם בשר נספרים כ-20 גרם פחמימות.
לפני השינה (ובמהלך הלילה ) מומלץ לעקוב אחר רמת הסוכר בדם ולתקן לפי הצורך, על מנת למנוע היפרגליקמיה במשך הלילה. מאידך אם שתיתם אלכוהול בארוחה יש להפחית את מינון האינסולין לתיקון כדי למנוע היפוגליקמיה לילית.
חג הפסח הוא גם חג החירות. בידיכם החופש לבחור מה אתם אוכלים וכמה. אך הקפידו לתת כיסוי מתאים באינסולין ולעקוב אחר רמות הסוכר לאחר הארוחה.
לבחירות המזון שלנו יש השפעה מכרעת על הסביבה והאקלים. השנה מיד לאחר החג חל גם יום כדור הארץ. נוכל לשמור על כדור הארץ ועל הבריאות יחדיו! כיצד? באכילה של יותר מזונות מן הצומח, ופחות מזון מן החי ומזון אולטרה־מעובד. תזונה כזו מקנה הן בריאות טובה יותר לנו והן תועלת לסביבה.
חג פסח כשר ושמח!
ד"ר ברוריה שר – יועצת תחום תזונה, האגודה לסוכרת סוג 1
המלצות אלו אינן מחליפות המלצות אישיות של הצוות המטפל
נספח לשומרי הלכה
מומלץ להכין ולשקול מראש את המצות לסדר.
מצוות שתיית 4 כוסות:
הגדרת נפח כוס היין: (לפי הדף של הרב קרליץ)
יש המחשבים כוס 86 מ"ל ויש המחשבים כוס כ-135 מ"ל. ניתן למהול 40% ממיץ הענבים (תירוש) או מהיין במים ומתוך הכוס לשתות "רוב כוס" – כלומר כ-51% מנפח הכוס.
לדוגמא לפי כוס של 86 מ"ל :לערבב 52 מל יין /מיץ ענבים + 35 מלל מים . לשתות "רוב כוס" שהם 45 מל .
ולפי כוס של 135 מ"ל :81לערבב מ"ל יין / מיץ ענבים + 54 מ"ל מים . לשתות "רוב כוס" שהם 70 מ"ל .
בטבלה שלפניכם פירוט אופן הכנת המיהול וכמות הפחמימה בכוס וב"רוב כוס". את המהילה מומלץ להכין מראש.
סוג היין, הכוס והכנת המיהול | גר פחמימה בכוס | כמה לשתות? נפח "רוב כוס" מ"ל | גר פחמימה ב"רוב כוס" |
מיץ ענבים | |||
כוס= 86 מל" | 8 | 45 | 4 |
52 מל מיץ | |||
35 מל מים | |||
כוס = 135 מ"ל | 12 | 70 | 7 |
81 מ"ל מיץ | |||
54 מ"ל מים | |||
יין מתוק | |||
כוס= 86 מ"ל | 6 | 45 | 3.5 |
52 מ"ל יין | |||
35 מים | |||
כוס= 135 מ"ל | |||
81 מ"ל יין | 10 | 70 | 6 |
54 מ"ל מים | |||
יין יבש | |||
כוס= 86 מ"ל | 0.7 | 45 | 0.3 |
52 מ"ל יין | |||
35 מ"ל מים | |||
כוס= 135 מ"ל | 1 | 70 | 0.6 |
81 מ"ל יין | |||
54 מ"ל מים |