"לא על הלחם לבדו" ספירת פחמימות מתקדמת, תוך התייחסות לחלבון ושומן בסוכרתיים המטופלים במשאבות אינסולין

מדריכים | "לא על הלחם לבדו" ספירת פחמימות מתקדמת, תוך התייחסות לחלבון ושומן בסוכרתיים המטופלים במשאבות אינסולין

דנה פת – קורין, דיאטנית קלינית, מכון סוכרת – מכבי השלום ובעלת קליניקה פרטית"

המטרה העיקרית בסוכרת מסוג 1 הינה השגת שליטה באיזון רמות הסוכר בדם, על מנת למנוע סיבוכים של המחלה . לפיכך, קיימת חשיבות לחישוב מינון בולוס האינסולין לארוחה. ההמלצות העדכניות לחישוב מינון האינסולין בסוכרת מסוג 1 מתבססות בעיקר על שיטת ספירת הפחמימות. שיטה זו מתבססת על יחס אינסולין למנת פחמימה ופקטור תיקון רמת הסוכר טרם הארוחה. מבין יתרונות השיטה ניתן למנות: יעילות – בשיפור איזון גליקמי ומניעה של היפוגליקמיה, גמישות ושיפור איכות החיים. בנוסף, מדובר בשיטה קלה ליישום.

בשנים האחרונות אנו עדים לשימוש גובר בטכנולוגיות מתקדמות לטיפול בסוכרת, ביניהן משאבת אינסולין ומד ניטור סוכר רציף, תוך שימוש בשיטת ספירת הפחמימות, ולמרות כל זאת עדין קיים קושי מתמיד בהשגת איזון גליקמי ובפרט לאחר ארוחות מורכבות. יתרה מזאת , אנו עדים לטרנדים חדשים של דיאטות מבוססות חלבון-שומן ודלות בפחמימות, בהן נדרשת התייחסות לרכיבים נוספים מעבר לפחמימות.

לפיכך , עולה השאלה – האם רכיבי תזונה כחלבון ושומן משפיעים על רמת הסוכר בדם לאחר הארוחה וכיצד ?

המלצות עדכניות של ארגון ה-ADA  האמריקאי ( American Diabetes Association ), תומכות בשימוש בשיטת ספירת הפחמימות לסוכרתיים מסוג 1 ו 2 המטופלים באינסולין ארוך וקצר טווח, ומוסיפות כי מטופלים סוכרתיים אשר "התמחו" בשיטת ספירת הפחמימות, להם היענות גבוהה לטיפול וקושי בשליטה על רמות הסוכר, עשויים ליהנות מלימוד השפעות של שומן וחלבון בדיאטה על רמות הסוכר בדם לאחר הארוחה.

בבואנו לבחון מהי ההשפעה של ארוחה עתירת חלבון ושומן על רמת הסוכר בדם, נראה כי אלו מקדמים תגובה היפרגליקמית מאוחרת וממושכת באופן יחסי. במחקר קליני רנדומלי של גרסיה – לופז ועמיתיו משנת 2013 ,שכלל 17 סוכרתיים מסוג 1 , מעל גיל 18 , המטופלים במשאבת אינסולין ומד ניטור סוכר רציף, צרכו המשתתפים שני סוגי ארוחות בשני ימים שונים באופן רנודמלי. ארוחה ראשונה הכילה 50 גר פחמימות , 3.3 גר חלבון ו 8.9 גר שומן, ואילו הארוחה השנייה כללה הרכב פחמימות זהה אך חלבון ושומן בכמות גבוהה יותר-  28.9 גר ו 37.4 גר בהתאמה. תוצאות המחקר הדגימו כי רמת הסוכר המקסימלית הושגה כעבור שעה בארוחה הראשונה שהכילה חלבון ושומן בכמות נמוכה וכעבור 90 דקות בארוחה השנייה, שהכילה כמות גבוהה של חלבון ושומן. מכאן ניתן להסיק כי רמות הסוכר ירדו באופן שונה, בהתאם להרכב הארוחה. כך, לאחר הארוחה הראשונה, הסוכר חזר לרמתו טרם הארוחה כעבור שלוש שעות ואילו בקרב אלו שצרכו את הארוחה השנייה, הסוכר נשאר גבוה במשך כל ה 3 שעות (p<0.05) .

ממצאים אלו מדגישים את הצורך בהתאמת סוג ומשך הבולוס לארוחות עתירות חלבון ושומן. אחד המזונות הנחקרים בהקשר זה הוא פיצה. פיצה הינו מזון שכיח ,עתיר פחמימות, חלבון ושומן. לפיצה נטייה לתגובה מאוחרת של עליית הסוכר, עד כתשע שעות לאחר הארוחה. מחקרים שמטרתם לבחון את סוג הבולוס המועדף עבור פיצה ו/או ארוחות מורכבות המכילות פחמימות, חלבון ושומן מצאו כי בולוס משולב, הכולל בתוכו בולוס מיידי ובולוס מתמשך למשך מספר שעות, מספק את העברת האינסולין היעילה ביותר לארוחות אלו.

כידוע, משאבת אינסולין מאפשרת מתן בולוס בשלושה אופנים שונים, המאפשרים להתאים את אופן העברת האינסולין להרכב הארוחה ולהשפעה הגליקמית הצפויה בעקבותיו:

בולוס N = Normal – בולוס נורמלי , הניתן מידית.  מתאים לארוחה שמכילה בעיקר פחמימות,

המתפרקות בקצב מהיר יחסית. לדוגמא : מנת פסטה , דגני בוקר עם חלב , כריך, פרוסת לחם עם ריבה , מוזלי וכד'.

בולוס S = Square / Extanded  –  בולוס מושהה או מתמשך , הניתן למשך הזמן שהוגדר

(בשעות). מתאים לארוחות עתירות בחלבון או שומן בלבד . לדוגמא : סטייק בשר, דג מטוגן, פיצוחים וכד'.

בולוס D  = Dual wave – בולוס משולב, מורכב משני סוגי הבולוס הנ"ל – נורמלי ומושהה.

מתאים לארוחות המכילות פחמימות, חלבון ושומן. לדוגמא: פיצה, המבורגר בלחמנייה, סטייק עם תפו"א בתנור, ג'חנון, עוף בגריל וצי'פס וכד' .

  • יש להגדיר את % מינון האינסולין הניתן מידית ואת % האינסולין הניתן באופן מושהה. לדוגמא 50%/50% או 70%/30%  ככלל – ככל שכמות הפחמימות גבוהה יותר כך % הבולוס המידי יהיה גבוה יותר ולהפך .
  •  יש להגדיר את משך הזמן בו יינתן האינסולין המושהה . לפחות 2-6 שעות .
  • מחקרים מצביעים על כך שמשתמשי בולוס משולב באופן תדיר נהנים משיפור באיזון הגליקמי שלהם. השתדלו לשלב לפחות פעם ביום בולוס משולב עבור ארוחה מורכבת המשלבת בתוכה – פחמימות, חלבונים ושומנים. עקבו אחר רמת הסוכר לאחר שעתיים, שלוש שעות ועד ארבע שעות לפחות.מחקרים מסוג "הלבלב המלאכותי" המשלבים משאבת אינסולין, מד סוכר רציף ואלגוריתם המקשר ביניהם ללא התערבות של המטופל , מדגימים כי יש צורך בתוספת אינסולין עבור ארוחות מורכבות עתירות חלבון ושומן. יש לציין כי בשנים האחרונות נערכו מספר מחקרים, אך טרם נקבעה שיטה אחידה לחישוב מינון האינסולין. בכל מקרה מומלץ להיוועץ בדיאטנית מומחית בתחום לצורך הדרכה מותאמת אישית לכל מטופל.

הספרות מציגה מספר שיטות מתקדמות לחשוב מינון האינסולין :

​ספירת פחמימות תוך התחשבות בחלבון :

לארוחות המכילות :  30 גר פחמימות לפחות + 40 גר חלבון לפחות – יש להעלות סך אינסולין ב % 15-20 לפחות. אין המלצה אחידה לסוג בולוס.

​ספירת פחמימות תוך התחשבות בשומן :

לארוחות עתירות שומן ( מעל 40 גר שומן ) – יש להעלות סך אינסולין ב 30-35% תוך שימוש בבולוס D משולב :  N50%  , S50% למשך 2-2.5 ש

דוגמא לתרגול חשוב מינון האינסולין ב-2 השיטות הנ"ל

עבור המבורגר מקרויאל + ציפס .

יחס אינסולין למנת פחמימה בדוגמא לפי 1:1 .

המבורגר – 49 גר פחמימות , 35 גר חלבון , 17 גר שומן .

צ'יפס – 49 גר פחמימות , 6 גר חלבון , 20 גר שומן .

* ערכים מתוך אתר מקדונלדס ישראל

ספירת פחמימות + התייחסות לחלבון :

פחמימות : 98/15=6.5 מנות פחמימה

חלבון : 6.5*0.2 = 1.3 יחדות אינסולין .

סה"כ 7.5 יחדות אינסולין הניתנות בבולוס D/N

ספירת פחמימות + התייחסות לשומן :

פחמימות : 6.5 מנות פחמימה

שומן : 0.3 * 6.5 = 2 יחדות אינסולין

סה"כ 8.5 יחדות אינסולין בבולוס D  – N4.5 + S4 ל2-2.5 שעות .

שיטה נוספת קלה ליישום פרקטי , המבוססת על ניסיון קליני ובהסתמך על מחקרים הנ"ל  :

פחמימות ניתנות בבולוס N  . מנת פחמימה מוגדרת כ-15 גר פחמימות .

חלבון ניתן בבולוס S . 150 גר מנת  בשר / דג/ עוף  מוגדר כ-15 גר פחמימות , ניתן לפרק זמן של 3-4 שעות לפחות

מוזמנים לבקר בדף הפייסבוק שלי דנה קורין פת – דיאטנית קלינית .

רשימת ספרות :

  • Bell et al.(2015).Impact of fat, protein, and glycemic index on postprandial glucose control in type 1 diabetes :Implications for intensive diabetes management in the continuous glucose monitoring era.Diab Care;38:1008-1015.
  • *2Cefalu et al .(2017).American diabetes association standards of medical care in diabetes- 2017 . Diab Care; 40 (1),1-142.
  • 3Pankowska et al.(2012).Does the fat-protein meal increase postprandial glucose level in type 1 diabetes patients on insulin pump: the conclusion of a randomized study.Diab Tech Ther;14,16-23.
  • .Pankowska et al.(2009).Application of novel dual wave meal bolus and its impact on glycated hemoglobin A1c level in children with type 1 diabetes.Ped Diab;10,298-3
לקריאה נוספת

ספירת פחמימות מתקדמת: הכללת ספירת שומן וחלבון בהתאמת מינון האינסולין לארוחות

"שיטת ספירת הפחמימות המתקדמת" מאת דר ברוריה שר - דיאטנית האגודה לסוכרת נעורים " הכתבה מוקדשת בהערכה רבה למטופלי היקרים מדי שנה בחודש ינואר מפרסמת האגו...
קראו עוד

דפוסי תזונה לסוכרת מסוג 1

כל מה רציתם לדעת על תזונה עם סוכרת  דר: ברוריה שר - דיאטנית האגודה לסוכרת נעורים " בכל שנה בחודש ינואר יוצאת האגודה האמריקאית לסוכרת (ADA) עם המלצות ל...
קראו עוד

שימוש באינסולין

טיפ ראשון אין להקפיא ואין להצמיד לתא ההקפאה או לאריזת הקפאה. יש לשמור את העטים בתוך הקופסה כדי להגן מאור. לאחר השימוש הראשון/הוצאה מקירור: אין לאחסן א...
קראו עוד

עייף מהסוכרת?

"מספר טיפים להמשך הדרך" מאמר מתורגם מהאתר WebMD, נכתב ע"י דיוויד סטין מרטין, תורגם ע"י אסף וקסלר רשימת המטלות היומית של סוכרתי בלתי נגמרת. מדידות, זר...
קראו עוד

היפוגליקמיה – זיהוי וטיפול

היפוגליקמיה (היפו) מוגדרת כרמת סוכר מתחת ל-70 מג/דצל עם או ללא תסמינים. ערכים שכאלו יכולים לגרום להרגשה רעה ועלולים להיות מסוכנים אם אין מטפלים בהם - ...
קראו עוד

תמיכה רגשית

האגודה לסוכרת סוג 1 מלווה את המאובחנים עם סוכרת סוג 1 ובני משפחותיהם מיום האבחון ולאורך מעגל החיים, בכל הגילאים. לפנייה בווצאפ - 051-5829575 לפנייה במ...
קראו עוד

סוכרת מסוג 1 – מתחילים…

סוכרת היא קבוצה של מחלות שמאופיינות ברמות סוכר (גלוקוז) גבוהות בדם ובשתן. סוכרת סוג 1 סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית שנגרמת כתוצאה מהרס תאי בטא שבל...
קראו עוד

מסלולי ביטוח לסוכרתיים סוכנות לביטוח "אופציה"

קראו עוד

הנחיות לפעילות גופנית לילדים

לפעילות גופנית נודעת חשיבות רבה בקרב ילדים סוכרתיים מסוג 1. מזה זמן רב ידוע שטיפול משולב הכולל מתן אינסולין, תזונה נכונה ופעילות גופנית, הוא היעיל ביו...
קראו עוד

שירות צבאי ולאומי

שירות צבאי ולאומי התנדבות לצה"ל ולשירות לאומי כיום, המאובחנים עם סוכרת מסוג 1 זכאים לפטור משירות צבאי, אך יכולים להתנדב לצבא או לשירות לאומי.  תהליך ה...
קראו עוד

מדריך לבקשת תרופות שלא בסל

מדינת ישראל הינה אחת המדינות המתקדמות ביותר מבחינת הנגשת טיפולים וטכנולוגיות לאלו הזקוקים להם. בסל התרופות של מדינת ישראל כלולים רובם המוחלט של הטיפול...
קראו עוד

חוברות זכויות

"חוברות זכויות " "ריכזנו עבורכם בחוברות ייעודיות את הזכויות השונות לילדים ומבוגרים הסובלים מסוכרת סוג 1, במסגרות השונות." חוברת זכויות ילדים-עברית חוב...
קראו עוד

זכויות ילדים עד גיל 18 והוריהם

כיצד מגישים תביעה להכרה בנכות רפואית כללית ולזכאות לקצבת נכות? ממלאים טפסי תביעה להכרה בנכות. ניתן להוריד את הטפסים מאתר האינטרנט של הביטוח הלאומי או ...
קראו עוד

התנדבות לצה"ל

כיום, המאובחנים עם סוכרת מסוג 1 זכאים לפטור משירות צבאי, אך יכולים להתנדב לצבא או לשירות לאומי.  תהליך ההתנדבות לצבא את תהליך ההתנדבות לצבא ניתן להתחי...
קראו עוד

שירות לאומי

שירות לאומי - אזרחי   השירות הלאומי – אזרחי פתוח לכל אזרח או תושב קבע בישראל, שקיבל פטור מהצבא או שלא נקרא לשרת בצבא, לרבות בני ובנות החברה הערבית. הש...
קראו עוד

צו ראשון

"הנחיות לקראת צו ראשון " עם קבלת אשון לביתכם, מומלץ למלא את השאלון המצורף לו ולשלוח אותו למיט"ב, יחד עם המסמכים הרפואיים המעידים על הסוכרת. באופן זה,...
קראו עוד

מערכת החינוך

"השתלבות ילדים.ות המאובחנים.ות עם סוכרת סוג 1  במערכת החינוך " - יכולים להשתלב בכל הפעילויות הסדירות בגני הילדים ובבתי הספר, כולל טיולים, סיורים וכד:ו...
קראו עוד

אקדמיה

במהלך 2016 הובלנו תהליך מול הביטוח הלאומי, כיום כל סוכרתי שהוכר כבעל 40% נכות רפואית כללית יכול להגיש בקשה לשיקום מקצועי, המאפשר מימון לימודים מקצועיי...
קראו עוד

ערב ההתרמה השנתי

ערב ההתרמה 2018 אירוע ההתרמה השנתי של האגודה התקיים בתאריך 8.7.2018.  באירוע נכחו קרוב ל-1000 איש, ביניהם בכירים מהחברות המובילות במשק. הערב נפתח בקבל...
קראו עוד
×

יש לך בית! האגודה לסוכרת סוג 1 בישראל

ברוכים.ות הבאים.ות - אנחנו כאן לסייע לכם.ן להתמודד בהצלחה עם סוכרת סוג 1

לתרומה לחצו כאן
×

הכניסה מעל גיל 16

מתחת לגיל 16מעל גיל 16
דילוג לתוכן