ט״ו בשבט הוא חג שאחד המנהגים המוכרים והעיקריים בו הוא אכילת פירות העץ של ארץ ישראל. הדיאטנית הקלינית (M.S.c) חגית גילבר מסבירה על היתרונות הבריאותיים באכילה של פירות ושל אגוזים ומהי הדרך המיטבית להתנהל עם צריכתם בסוכרת מסוג 1
2021
פירות ואגוזים הם מזונות נהדרים! שלמים, טבעיים, לא מעובדים, ועשירים ברכיבים תזונתיים חשובים – ויטמינים, מינרלים, פוליפנולים ופיטכומיקלים נוספים. רכיבי תזונה חשובים אלה הם בעלי השפעה אנטי-חמצונית, ופועלים בגוף האדם במגוון מנגנונים, בעלי השפעות בריאות מיטביות. בין היתרונות הרבים שלהם, נמצא כי הם עשויים להפחית סיכון לתחלואת לב וכלי דם, ויתכן כי עשויים להפחית סיכון לסיבוכי סוכרת. בנוסף, רכיבי תזונה שונים הנמצאים בפירות ובאגוזים, קשורים בחיזוק מערכת החיסון, יתרון חשוב בימי וירוס הקורונה
פירות מיובשים עשויים להכיל חומרים משמרים ותוספת של סוכר. הם מכילים פחות ויטמינים (כיוון שכמותם יורדת במהלך הייבוש והשימור) ומכילים אחוז פחמימות גבוה יותר, ביחס לפירות טריים. לכן, השתדלו לבחור פירות מיובשים מקומיים, שיובשו בתהליכים טבעיים, ללא תוספת סוכר וביומיום, העדיפו פירות טריים ועונתיים
האם סוכרתיים מסוג 1 צריכים להזריק אינסולין עבור אכילת פירות?
בוודאי! פירות מכל סוג מכילים פחמימות ומשפיעים על רמות הסוכר בדם. לכן, אכילתם דורשת ספירת פחמימות ומתן אינסולין קצר. על מנת להשיג עליית סוכר מתונה וטובה לאחר אכילת פירות, השתדלו:
– להימנע מעומס פחמימות בארוכה. העדיפו לאכול את הפרי כארוחה נפרדת ולא כקינוח לארוחה המכילה פחמימות ולהגביל את כמות הפירות הנאכלת בארוחה אחת.
– לספור את הפחמימות בפרי בצורה מדויקת ככל האפשר, ולתת עבורן בולוס מתאים. להקפיד על תזמון הבולוס
– לזכור לתת את האינסולין לפני אכילת הפרי, כך שיוכל להשפיע באופן הטוב ביותר.
כמה פחמימות יש בפירות?
בהערכה גסה, כל פרי בגודל כדור טניס מכיל כ-15 גרם פחמימות. בפירות כמו תותים, ענבים או דובדבנים, כל יחידת פרי מכילה כ-1 גרם פחמימה. אבל, הדרך הטובה ביותר להעריך את כמות הפחמימות בפרי היא לשקול אותו ולהכפיל את משקלו בפקטור אחוז הפחמימות (כמות הפחמימות ב-100 גרם לחלק ל-100) כמצויין בטבלה
האם סוכרתיים מסוג 1 צריכים להזריק אינסולין עבור אגוזים ושקדים?
אגוזים הם מזון עשיר בשומן ורובם מכילים כמויות קטנות יחסית של פחמימות. לכן, כאשר אוכלים כמות קטנה השפעתם בדרך כלל תהיה מזערית ורוב הסוכרתיים לא יצטרכו להזריק עבורם אינסולין. למרות זאת, חשוב לזכור כי אגוזים שונים מכילים כמויות שונות של פחמימות, וכי ההשפעה על רמות הסוכר תלויה בסוג האגוז, בכמות הנאכלת ועשויה להיות שונה בין סוכרתיים שונים. לכן, אם אכילה של אגוזים או שקדים מעלה לכם באופן עקבי ומשמעותי את רמות הסוכר, בהחלט יהיה נכון לשקול מתן של אינסולין עבורם.
במידה ואכילה של אגוזים ושקדים בכל זאת מעלה את רמות הסוכר ודורשת מתן אינסולין – איך כדאי לתת עבורם את הבולוס?
כיוון שמזונות עשירים בשומן נוטים להעלות את רמות הסוכר בדם באופן איטי וממושך יותר (ביחס למזונות עשירים בפחמימות) – למשתמשים במשאבה כדאי לנסות שימוש בבולוס משולב או מושהה. בשימוש בזריקות, יש להיות זהירים במינון הבולוס עבורם (מחשש להיפוגליקמיה) וכדאי לנסות להשהות את תזמון ההזרקה דווקא לאחרי אכילתם. התגובה האישית תעזור לקבוע האם יש צורך במתן אינסולין עבור אגוזים או שקדים ומהי הדרך הטובה ביותר לתת את הבולוס
חג שמח, מזין, טעים ומאוזן!