כתבה מספר 3 בסדרת כתבות הריון
הלידה
כשיש לך סוכרת מסוג 1 לידת תינוק תהיה דומה לזו של כל היולדות , אך עם מעקב צמוד של רמות הסוכר בדם.
למה לצפות בלידה רגילה
חווית הלידה שלך תהיה דומה בהרבה מובנים לזו של אימהות אחרות שאין להן סוכרת מסוג 1. עם זאת, ההבדל העיקרי הוא שרמת הסוכר בדם שלך תנוטר בקפידה לאורך כל התהליך. אם אינך משתמשת במערכת לניטור סוכר רציף (סנסור), משמעות הדבר היא שייתכן שתצטרכי לעבור הרבה דקירות באצבע (אם כי למטרה טובה).
מעקב צמוד כזה נדרש כדי להבטיח שרמות הסוכר שלך נשארות בטווח היעד, כיוון שהלחץ הפיזי והרגשי של הלידה עלול להעלות את רמות הסוכר בדם. אם תחווי רמה גבוהה או נמוכה במהלך תהליך הלידה, הצוות הרפואי ייתן לך את כמות האינסולין או הגלוקוז הנדרשת כדי להחזיר את רמת הסוכר בדם לטווח היעד.
אם, חלילה, יתפתח סיבוך במהלך הלידה הרגילה שיצריך ניתוח קיסרי, צריכת מזון או שתייה עלולה להקשות . האפשרות הזו לניתוח קיסרי היא עוד סיבה שיש לנטר בקפידה את רמות הסוכר בדם במהלך הלידה.
ככל שהלידה מתקדמת והגעת התינוק מתקרבת וצוואר הרחם מתרחב, תתבקשי לדחוף בתדירות גבוהה יותר. דרישות הגוף לאינסולין צפויות לרדת באופן משמעותי סמוך ללידה או מיד לאחריה, אם כי התזמון המדויק משתנה מאישה לאישה. נשים רבות יכולות לחזור למינוני האינסולין שהיו להן לפני ההיריון בשלב זה. זה משתנה מאישה לאישה ותלוי במספר גורמים. דברי עם הצוות הרפואי שלך על התאמת מינון האינסולין.
לבתי חולים יש לעתים קרובות מגבלות על מספר האנשים שיכולים להיות בחדר הלידה, לכן כדאי לבדוק מראש עם בית החולים לגבי המדיניות שלו ולתכנן בהתאם. בנוסף, שקלי להכין אפשרויות בידור ומוסיקה שיהיו זמינות בקלות למקרה שמהלך הלידה יהיה ממושך.
למה לצפות בניתוח קיסרי
בעוד שניתוח קיסרי יכול להיות תוספת מפתיעה של הרגע האחרון לתוכנית הלידה, אישה עם סוכרת מסוג 1 עשויה להזדקק לתכנון והכנה לניתוח קיסרי מראש. ישנן מספר סיבות לכלול ניתוח קיסרי בתוכנית הלידה, כגון: גודל התינוק, רטינופתיה או בעיה כליתית. ניתן גם לתכנן לידה מוקדמת אם עברת ניתוח קיסרי בעבר, או עקב בעיות בריאות של האם או העובר.
אם הניתוח הקיסרי שלך מתוכנן, תהיה לך הזדמנות לדון בתוכנית זמן רב לפני הלידה בפועל. חלק מהצוותים הרפואיים מרגישים בנוח לתת למטופלת ולמטפל שלה לנהל את הסוכרת במהלך הלידה, בעוד אחרים מעדיפים להקצות רופא למשימה זו למשך כל הניתוח. אם את מרכיבה משאבת אינסולין, מערכת לניטור סוכר רציף (סנסור ), או מכשיר אחר לטיפול בסוכרת מסוג 1, ייתכן שתצטרכי להסיר אותו לפני הניתוח, אך זה נתון לשיקול דעתך ודעתו של הצוות הרפואי שלך.
הרדמה אזורית (כגון אפידורל) משמשת להרדמת החצי התחתון של גופך כהכנה לניתוח . בדרך כלל, יהיו שני עירויים בזמן הניתוח: אחד לנוזלים, ואחד למתן האינסולין (אם מסירים ממך את המשאבה). עירוי האינסולין משולב לעתים קרובות עם עירוי הגלוקוז, וניתן להתאים את התכולה בהתאם לרמות הסוכר בדם. כשרמת הסוכר בדם שלך מתחילה לרדת, הצוות הרפואי יכול להגדיל את כמות הגלוקוז בטפטוף, ולהפך.
הניתוח הקיסרי עצמו נמשך כשעה וחוויות הניתוח משתנות מאשה לאשה.
ההתאוששות מניתוח קיסרי שונה מאוד מההתאוששות מלידה רגילה. ייתכן שתהיה לך צינורית שתן, ו/או סיכות או תפרים. כפי שצוין קודם, חשוב לנטר בקפידה את רמות הסוכר בדם שלך לפני, במהלך ומיד לאחר הניתוח הקיסרי, כיוון שתנודות הורמונליות ולחץ עשויים להשפיע מאוד על דרישות הגוף לאינסולין ועל רמות הסוכר בדם. עם רמות סוכר בדם קרובות ככל האפשר לנורמה צפויה גם החלמה טובה יותר מהניתוח. חלק מהנשים חוות היפוגליקמיה או הקאות במהלך ואחרי הניתוח הקיסרי, לכן דברי מראש עם הצוות הרפואי שלך כדי להכין תוכנית לרמת סוכר נמוכה, למקרה שרמת הסוכר בדם תרד באופן בלתי צפוי.
בבית החולים לאחר הלידה
מיד לאחר הלידה, התינוק יקבל ציון אפגר – ציון זה בודק את נשימת התינוק, קצב הלב, טונוס השרירים, רפלקסים וצבע. כאישה עם סוכרת מסוג 1, רמת הסוכר בדם של התינוק שלך תיבדק גם כן. נפוץ שתינוקות של אימהות עם סוכרת מסוג 1 נולדים עם רמת סוכר נמוכה בדם. הצוות הרפואי של התינוק יטפל ברמת סוכר נמוכה בעזרת גלוקוז.
הטיפול בסוכרת חשוב באותה מידה עכשיו לאחר שהתינוק נולד, לכן מומלץ לדבר עם הצוות הרפואי על התאמת יעד "הזמן בטווח "בשלב זה כשאת מחלימה ומסתגלת לחיים כאם חדשה!
תרגום ועריכה דר ברוריה שר
יועצת תזונה ומנגישת מחקרים האגודה לסוכרת סוג 1 בישראל
מקור: https://www.breakthrought1d.org/t1d-resources/pregnancy/preparing-for-pregnancy/