מאת ד"ר ברוריה שר, יועצת תזונה ומנגישת מחקרים, האגודה לסוכרת סוג 1 בישראל
ט"ו בשבט חג האילנות נחגג לפי המסורת בשתילה ועם אכילת פירות ארץ ישראל. סעודת החג עשירה באגוזים, פירות טריים ויבשים . החג קורא לנו לצאת לשתילה ולחגוג קרוב לטבע, אל העצים הפריחות ולתנובות שלהם -הפירות.
מנהג אכילת פירות יבשים השתרש אצלינו משום שבעבר, בגלות, לא ניתן היה להשיג פירות טריים תוצרת הארץ. כיום אנו חיים בחברה עשירה בתוצרת מהארץ והעולם גם יחד. המודעות הגדולה לאכילה בריאה והגבלת צריכת הסוכר, באוכלוסייה בכלל ובפרט בסוכרת מביאה אותנו לבחון מחדש את מנהג אכילת פירות יבשים ( שרובם אינם תוצרת הארץ ), להבין מה אנחנו מכניסים לפה ולבחור מה עדיף לאכול .
הפירות הטריים
הפירות הטריים הם מזון טבעי ובריא. הם עשירים בויטמינים מינרלים, סיבים תזונתיים, ופיטוכימיקלים (חומרים כימיים שנמצאים בצמחים באופן טבעי ) כמו הפוליפנולים (נוגדי חימצון ובעלי השפעה מיטיבה על הלב והמוח ). רכיבי תזונה אלו שומרים על בריאותינו, מגינים עלינו בפני מחלות ומחזקים את מערכת החיסון .
מה מתייבש בפרי מיובש?
הנוזלים כמובן, אך לא רק. כאשר פירות עוברם תהליך ייבוש חלק מרכיבי הפרי הכל כך חשובים לנו נעלמים גם כן. פירות יבשים שיובשו ללא תוספת כימיקלים, סוכר או קמח הם אמנם מזון טבעי ותחליף בריא לממתקים אלא שבתהליך היבוש עולה ריכוז הסוכר בפרי והם מאבדים חלק מהויטמינים. לעומת זאת בתהליך היבוש התעשייתי מוסיפים לפירות המיובשים גם חומרים שאינם בריאים כמו חומרים משמרים ,חומרי זיגוג, חומרים מחזקי צבע וסוכר. תהליכים אלו הופכים את הפירות היבשים לממתקים עתירי קלוריות במסווה של מזון בריאות.
לכן העדיפו את הפירות היבשים האורגנים המקומיים, כמו תמרים, צימוקים, חמוציות, שזיפים, משמש פקאנים ושקדים שבמהלך יבושם לא נעשה שימוש בכימיקלים. אלו נמכרים בשקיות ואקום ויש לשמרם בקירור לאחר פתיחת האריזה. רצוי לשאול בחנות, האם פירות יבשים אלו הם מתוצרת הארץ.
האם בכל זאת יש לפירות יבשים יתרונות ?
היתרונות הבריאותיים של פרות שיובשו ללא תוספת כימיקלים :
- הם מקור עשיר למגנזיום, לברזל ולסידן. משמש יבש עשיר בברזל, שקדים עשירים בסידן, אגוזים עשירים באבץ וכולם מהווים מקור מצוין למגנזיום.
- אגוזים ושקדים מהווים מקור עיקרי לשמן בתפריט הים תיכוני. שמנים אלו תורמים לבריאות בכלל ולבריאות הלב וכלי הדם בפרט.
- הם מקור טוב לסיבים ועשויים לסייע לסובלים מעצירות, כמו שזיפים מיובשים.
- הם מקור מצוין לאנרגיה ולכן מתאימים במיוחד כחטיף בעת ביצוע פעילות גופנית ממושכת.
טיפ חשוב
שילוב של אגוזים ושקדים עם פרי טרי או פרי יבש מסייע בהורדת האינדקס הגליקמי של הפרי ובכך מקטין את העליה ברמת הסוכר בדם ומשפר את תחושת השובע.
השנה במיוחד נחגוג עם פירות טריים תוצרת הארץ למען הבריאות וכדי לתמוך בחקלאים שלנו.
ספירת פחמימות :
הפרי | גר פחמימות |
אגס | 15 |
אוכמניות – 10 | 3 |
אפרסמון | 25 |
אשכולית | 30 |
בננה | 25 |
חמוציות -1 כף | 10 |
משמש מיובש – 3 | 12 |
פומלה -חצי | 15 |
צימוקים כף | 10 |
קלמנטינה קטנה | 8 |
רימון – 2 כפות גרגירים | 6 |
שזיף מיובש | 5 |
תות – 15 יחידות | 15 |
תמר מג'הול | 15 |
תפוז בינוני | 20 |
תפוח עץ בינוני | 25 |
ד"ר ברוריה שר ,יועצת תזונה ומנגישת מחקרים, האגודה לסוכרת מסוג 1